Hogyan lehet megszabadulni a csótányoktól?

Rendeld meg most már 14.000 Ft-tól csótányirtás lépései csomagunkat!

Kevés dolog bosszantóbb annál, mint amikor otthonunkat megszállják a csótányok. Ezek a makacs kártevők jól érzik magukat a konyhában, a fürdőszobában, a nappaliban vagy nyilvános helyiségekben (lépcsőházak, üzletek, éttermek stb.), miközben táplálkoznak.

Sajnos gyorsan el tudnak szaporodni – ezáltal pedig tovább fokozzák a problémát, és a stresszt. Ha belefáradt abba, hogy megossza otthonát ezekkel az elviselhetetlen lényekkel, akkor eljött az ideje a csótányirtás megkezdésének. Az alábbi összefoglaló célja, hogy megtudja, hogyan lehet gyorsan megszabadulni tőlük, illetve miért fontos, hogy a csótányirtás szakszerűen és időben történjen.

Csótány

Általános információk a csótányokról…

A csótányok olyan kártevők, amelyek éjszakai életmódot folytatnak, ekkor bújnak elő enni. A nappalokat általában a ház körüli sötét zúgókban töltik, legtöbbször olyan helyeken, ahol magas a páratartalom, mint például a pincék, csatornák stb. Mivel trópusi eredetű, behurcolt állatokról van szó, csak az ember által teremtett környezetben, hidegtől védett épületekben tudnak megélni és szaporodni.

Mi vonzza a csótányokat otthonába?

A meleg évszak vonzza a csótányokat, mivel különösen vonzódnak az átlagos meleghez és magas páratartalomhoz. Mivel a csótányirtás ilyenkor a leggyakoribb, az emberek túlnyomó többsége szembesül ennek lépéseivel. Továbbá tökéletesen alkalmazkodnak a közösségi terek és lakások életkörülményeihez, táplálkoznak a padlóra hulló maradékokból olyan helyeken, ahol gyakran történik az étkezés (tűzhely, konyhapult, asztal területe stb.)

A kártevő típusától függetlenül – legyen szó csótányról, hangyáról vagy rágcsálóról – nagy valószínűséggel mindegyik olyan táplálék- és vízforrást keres, amelyet könnyen megtalálhat az Ön vagy a szomszéd házában. Ne felejtsük el a forrás felderítése során, hogy annak is megvan az esélye, hogy a csótányok egy része a szomszédtól származik.

A csótányok kifejezetten vonzódnak a következőkhöz:

  • Piszkos, maradékokkal teli edények a mosogatóban;
  • Morzsa a padlón vagy bárhol a házban;
  • Állateledel a padlón;
  • Túlzott nedvesség;

Mint láthatja hétköznapi helyzetek, amelyek elhanyagolása, nem megfelelő kezelése következtében a csótányirtás aktuálissá válhat.

A csótányok tehát több okból is vonzódhatnak otthonához, de ez csak az első része! Valójában be kell férniük a lakásba, hogy pusztítást végezzenek. Ezek az alattomos kártevők leggyakoribb módjai a repedések, lyukak a szellőzőnyílásokon, csövekben lehetnek.

Hogyan lehet megelőzni a csótányfertőzést – a csótányirtás első lépései!

1. Tisztítsa meg jól a házat!

Ez adottnak tűnhet, de a csótányokat vonzza a kosz, mert mindig új táplálékforrást keresnek. A csótányirtás során az egyik legjobb stratégia, hogy otthona tiszta legyen belülről és kívülről egyaránt. A ház tisztán és rendben tartása azt jelenti, hogy kevesebb olyan hely van, ahol napközben megbújhatnak, ha pedig nincs hová bújniuk, akkor más területre kell menniük.

2. Újságok és kartondobozok!

A csótányok szeretik ezeket, ezért ha sok ilyen van a ház körül, nagy eséllyel ott fognak letáborozni. Mivel számukra adott a szaporodás az ilyen helyeken, mihamarabb el kell távolítani.

3. Fedje le a repedéseket, lyukakat!

A csótányok behatolnak az otthonokba, bemásznak a repedések közé. Lehet, hogy nem veszi észre ezeket a területeke, mert nehezen láthatóak, de ha megkér rá egy szakembert, az képes lesz azonosítani a probléma forrását. A csótányirtás elhanyagolása, további problémákat szül, ezért ne habozzon segítséget kérni!

4. Rendszeresen ellenőrizze és javíttassa ki az esetleges vízvezeték szivárgásokat!

A nedvesség óriási vonzerőt jelent a csótányok számára – az emberekhez hasonlóan nekik is vízre van szükségük a túléléshez. A lakástulajdonosoknak pedig sokszor vannak szivárgási vagy vízproblémái, amelyek vonzzák a csótányokat, és erről nem is tudnak. Ha szivárgást vagy vízvezeték-problémát észlel, a lehető leghamarabb javíttassa ki azokat. Nem rossz ötlet rendszeresen ellenőrizni a csapokat, mosogatókat, hűtőszekrényeket és háztartási készülékeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem szivárognak-e, és nem termelnek-e felesleges nedvességet.

5. Ne etesse a csótányokat!

Az otthoni csótányirtás másik egyszerű lépése, hogy ne etesse őket, vágjon el minden forrást! Ha lerakja például a kutya- vagy macskaeledelt a földre, nagyon nagy az esélye, hogy előbb-utóbb magához vonzza a csótányokat. Javasoljuk, hogy használjon kutyaeledel-adagolót, és/vagy távolítson el minden olyan ételt a padlóról, amelyet az állat nem fogyaszt el azonnal, hogy a csótányok ne férhessenek könnyen táplálékforrásokhoz.

Ha gyors és szakszerű segítségre van szüksége a csótányirtás során cselekedjen időben! Minél később teszi meg az első lépéseket, és kér professzionális segítséget, a probléma forrása annál nagyobb méretett ölt!

További részletekért a csótányirtás és egyéb infókkal kapcsolatosan, valamint időpont egyeztetésért bátran lépjen kapcsolatba velünk, hogy otthona újra barátságos és vendégszerető legyen!

Image

Maradandó megoldást alkalmazok.

Segítséget tudok nyújtani mindenkinek, aki megszabadulna a kártevőktől.

© 2024 Demkó Gábor EV. Design és programozás: Creative Ideas

Follow Us

Image