Mit kell tudni a kártevőkről?

Image

Rágcsálók

Magyarországon egészségügyi kártevőnek a vándorpatkány (Rattus norvegicus), a házi patkánnyal (Rattus rattus), a házi egér (Mus musculus) és a zárt térben megtelepedett egyéb egérfélék minősülnek.

Közös jellemzőik

Fürgén mozognak, jól másznak, szaglásuk különösen fejlett. Elsősorban éjjel aktívak, fészküket szinte kizárólag a táplálék keresése érdekében hagyják el. Az egerek fészke szinte mindig a táplálékforrásuk közelében, attól legfeljebb néhány méter távolságra található. A fal vagy padló nagyobb réseiben, de egy szekrény vagy kartondoboz belsejében is fészkelhetnek. A vándorpatkány fészkét leggyakrabban a föld alatt találjuk meg, ezt járatrendszer veszi körül, melynek több bejárata van. A patkányokleggyakrabban valamilyen épület, tereptárgy (járdabeton, betonalap, terasz, farakás, téglarakás stb.) alá építik fészküket. A patkányok táplálékkeresés közben több száz métert is megtehetnek, városi környezetben jellemző, hogy járataik a csatornarendszerrel összefüggnek. Természetes körülmények között az egerek inkább növényi eredetű táplálékot, főként gabonaféléket fogyasztanak, míg a patkányok mindenevők. A legtöbb, ember által fogyasztott élelmiszer és a haszonállatok takarmány a ideális táplálékforrás az egerek és a patkányok számára is.

A patkányok megjelenése városokban gyakran a csatornarendszerrel, a közterületekkel illetve a szomszédos ingatlanokkal függ össze. Elszaporodásuknak a nem megfelelően kezelt hulladék, komposzt, a helytelen élelmiszeripari gyakorlat és az állattartás környezetében hozzáférhető takarmány kedvez.

Image

Kullancs

A közönséges kullancs leggyakrabban a növényzeten, az ágak, fűszálak végén várja gazdaszervezetét, és innen kapaszkodik fel áldozatára, majd viszonylag hosszú keresés után megtalálja a testen a vérszívásra alkalmas helyet, ahova szájszervével befúrja magát.
Biológiai tulajdonságai, életmódja

A kullancsok kora tavasztól késő őszig aktívak. Leggyakrabban a közönséges kullanccsal (Ixodes ricinus) találkozhatunk. A kullancs fejlődése 3 stádiumon keresztül meg végbe. Mindegyik stádiumban egy alkalommal szív vért, a gazdaszervezeten csak a vérszívás ideje alatt tartózkodik, mely néhány napot vesz igénybe. A vérszívás után a talajra hull és a lárva egy következő lárva stádiummá (nimfa) alakul. A fejlődés több hónapig tart. A nimfa stádium már valamivel nagyobb termetű és 4 pár lábbal rendelkezik, viszont a lárvához hasonlóan viselkedik. Vérszívás után a nimfa is tovább alakul kifejlett, felnőtt (imágó) kullanccsá. A fejlődés újabb néhány hónapot vesz igénybe. A kifejlett kullancs vért nem szívott állapotban kb. 3mm nagyságú. Vért szívott állapotban kerekded formájú, akár a 11 mm-es méretet is elérheti.

A közönséges kullancs leggyakrabban a növényzeten, az ágak, fűszálak végén várja gazdaszervezetét. A közvetlenül mellette elhaladó emberre (pl. ruházatra, cipőre, lábszárra) vagy a mellette elhaladó állatok szőrzetére kapaszkodik fel, majd viszonylag hosszú keresés után megtalálja a testen a vérszívásra alkalmas helyet, ahova szájszervével befúrja magát.

Image

Galambóvantag

A galambóvantag (Argas reflexus) kimondottan madárfészkekben, azok közvetlen környezetében fordul elő. Magyarország éghajlatán az épületben fészkelő madarak fészkeiben tud elszaporodni.
Biológiai tulajdonságai, életmódja

Kimondottan madárfészkekben, azok közvetlen környezetében fordul elő. Magyarország éghajlatán az épületben fészkelő madarak fészkeiben tud elszaporodni. Rendszertanilag a pókszabásúak közé tartozik, lárva stádiuma 3 pár lábbal, későbbi fejlődési alakjai pedig 4 pár lábbal rendelkeznek. A kifejlett óvantagok (imágók) kb. 5 mm nagyságúak. Minden fejlődési alakja vérrel táplálkozik. Lárva stádiuma néhány több napig szív vért, a későbbi fejlődési alakjai pedig néhány órán keresztül. Elsősorban madarak vérét szívja, az éhezést jól tűri, akár hónapokig is. Ugyanakkor, ha adott élőhelyen túlságosan elszaporodott vagy ha a madarak a fészket tartósan elhagyják, előfordul, hogy a kiéhezett óvantagok új táplálékforrás után néznek.

Image

Ágyi poloska

Az ágyi poloska éjjel, sötétben aktív, az alvó embert támadja. Nappal a búvóhelyén tartózkodik, mely legtöbbször az ágyon vagy az ágy közvetlen közelében van.
Biológiai tulajdonságai, életmódja

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a tojásait a búvóhelyein helyezi el. A tojásokból kikelő lárvák igen aprók, 1-2 mm nagyságúak csupán. Fejlődésükhöz szükséges vért szívniuk. Fejlődésük 5 lárvaállapoton keresztül történik, mindegyik állapotnak vért kell szívnia és az egyes stádiumok között vedlés történik. A felnőtt (imágó) ágyi poloska 4-8 mm hosszú, lapos, kerekded testű, szárnyatlan rovar. Három pár lábbal rendelkezik, a lárva állapotok a kifejlett poloskához hasonlóak, csak kisebb méretűek. Az ágyi poloska éjjel, sötétben aktív, az alvó embert támadja. Nappal a búvóhelyén tartózkodik, mely legtöbbször az ágyon vagy az ágy közvetlen közelében van. Bármilyen rés/repedés, melybe a poloska belefér, megfelelő búvóhelyet biztosít számára, ezért egy lakáson belül rengeteg rejtekhelye lehet. Ártalma kizárólag a vérszívás, betegséget nem terjeszt.

Image

Bolhák

Megjelenésük általában egy háziállattal (vagy haszonállatokkal) hozható összefüggésbe. Az emberi környezetben több bolhafaj is elszaporodhat.
Biológiai tulajdonságai, életmódja

Apró, 2-3 mm nagyságú élősködők, igen fürgén mozognak. Megjelenésük általában egy háziállattal (vagy haszonállatokkal) hozható összefüggésbe. Az emberi környezetben több bolhafaj is elszaporodhat. Csípésükkel betegségeket terjeszthetnek, a pestis terjesztésében nagy szerepet játszottak a bolhák, azonban manapság, Magyarországon a betegségterjesztő szerepük kevésbé jelentős, ártalmat csak vérszívásukkal, vagyis csípésükkel okoznak. A kifejlett bolhák (imágók) leggyakrabban gazdaszervezetükön, valamilyen állaton tartózkodnak. Tojásaikat véletlenszerűen hullajtják el, ott ahol a gazdaállat közlekedik. A tojásokból kikelő bolhalárvák így főként a padlón és az állatok fekhelyén lesznek majd jelen. A szabad szemmel alig látható, féregszerű lárvák a talajon található szennyeződésekkel, kifejezetten a felnőtt bolhák lehulló ürülékével táplálkoznak. A lárvák bebábozódnak majd a bábokból kikelő felnőtt bolhák gazdaszervezetet próbálnak maguknak találni. Ugyan a bolhák a bundás állatok szőrzetében megélnek, az emberen és ruházatában legtöbbször csak a vérszívás erejéig tartózkodnak.

Image

Legyek

A legyek ártalma elsősorban az, hogy a különböző szennyezett felületeken fordulnak meg és innen kórokozók tapadnak a testükre.
Életmódjuk, ártalmuk

A legyek ártalma elsősorban az, hogy a különböző szennyezett felületeken fordulnak meg és innen kórokozók tapadnak a testükre. Táplálkozásuk során is vesznek fel kórokozókat, melyeket nyálukkal és ürülékükkel közvetíthetnek. A problémát az jelenti, hogy ha a légy a kórokozókkal az élelmiszert illetve az élelmiszerrel érintkező felületeket szennyezi be. A legyek tojásaikat általában valami félfolyékony halmazállapotú, vagy nagy nedvesség tartalmú anyagra helyezik (pl. ételmaradék, hulladék, trágya). A tojásokból kikelő féregszerű lárvák ebben az anyagban fejlődnek, növekednek, majd bebábozódnak. Szobahőmérsékleten 3 hét alatt, nagy melegben ennél hamarabb is végbemegy a legyek teljes fejlődése.

A legyek háztartásokban csak szélsőséges esetekben tudnak elszaporodni, de a legyek tenyészőhelyének megszűntetésével (takarítással) és elektromos párologtató készülékekkel, vagy légtérkezelő aeroszolokkal a probléma gyorsan kezelhető. Bármennyire is kézenfekvő, gyakran megfeledkeznek róla, hogy a legyek elleni védekezés leggazdaságosabb és legtartósabb eleme a nyílászárók szúnyoghálóval való felszerelése.

A legyek elleni folyamatos védekezés indokolt az egészségügyben, bizonyos élelmiszeripari tevékenységek és állattartó telepek esetén. Az állattartás környezetében gyakran vérszívó legyek (szuronyos istállólégy, bögöly) is megjelennek, melyek csípésükkel az embereket és az állatokat egyaránt zavarhatják. A szakember a helyi adottságok fényében mérlegeli a szükséges beavatkozásokat és azok gyakoriságát. Az alkalmazható módszerek közé tartoznak a ragasztós csapdák, UV-fénycsapdák, légyirtó csalétkek, permetezés, légylárvairtás, alkalmi jelleggel hidegköd-képzés. A módszereket leggyakrabban váltakozva vagy kombináltan érdemes alkalmazni.
Image

Csótányok

A kártevő csótányfajok trópusi eredetű, behurcolt állatok és csak az emberi környezetben, a hidegtől védett épületekben tudnak megélni és szaporodni.
Erdei csótányok

A kártevő csótányfajok trópusi eredetű, behurcolt állatok és csak az emberi környezetben, a hidegtől védett épületekben tudnak megélni és szaporodni. A fenti példákon kívül hazánkban még egy tucat őshonos csótány fordul elő a szabadban. Összefoglaló néven ezekre erdei csótányokként hivatkozunk. Az erdei csótányok ránézésre a német csótányhoz hasonlóak, ugyanakkor életmódjuk és viselkedésük teljesen eltérő. Az erdei csótányok nappal, fénynél is aktívak, szárnyaikat használják, repülnek. Nem tartjuk őket ártalmasnak, mert a lakóépületekben fennmaradni, szaporodni nem tudnak. Kertvárosi környezetben nyár végén előfordul, hogy megpróbálnak az épületekbe bejutni. Lehetőség szerint a nyílászárókat védjük (hálóval) és éjjel ne világítsuk meg a teraszt, ezzel a lakásba jutásuk többnyire megakadályozható.

Image

Hangyák

A hangyák a szabadban kimondottan hasznos élőlények. Egyes személyek számára a hangyák jelenléte zavaró, de komolyabb kárt nem okoznak.
Életmódjuk, ártalmuk

A hangyák a szabadban kimondottan hasznos élőlények. Egyes személyek számára a hangyák jelenléte zavaró, de komolyabb kárt nem okoznak. Életmódjukból kifolyólag kórokozó terjesztő- és élelmiszer szennyező szerepük elenyésző a legyekhez vagy a csótányokhoz képest. A lakásokban ettől függetlenül nem kívánatos a jelenlétük. A hangyapopuláció nagy része a hangyafészekben tartózkodik. A populáció szinte kizárólag úgynevezett dolgozókból áll, akik nem képesek szaporodni. A dolgozók egy része a fészekből kijár táplálékot keresni és behordja az ételt fajtársainak: a fészekben fejlődő lárváknak és a királynőnek. A szárnyas hangyák a hangyapopuláció szaporodóképes egyedei: hímek és leendő királynők. A szárnyas hangyák „rajzáskor” jelennek meg, amely egy szezonális jelenség és általában csak néhány napig tart, ekkor tömegesen találkozhatunk velük.

Image

Darazsak

A hangyákhoz hasonlóan alapvetően hasznos élőlények. Többek között kordában tartják a növényi kártevők pl. hernyók, levéltetvek elszaporodását.
Életmódjuk, ártalmuk
A hangyákhoz hasonlóan alapvetően hasznos élőlények. Többek között kordában tartják a növényi kártevők pl. hernyók, levéltetvek elszaporodását. Ha az ember közvetlen környezetében fészkelnek, akkor azonban kártételük kerül előtérbe. Az élelmiszerre szálló darazsak beszennyezik az ételt, csípésük (szúrásuk) pedig fájdalmas és veszélyes is lehet.
Image

Maradandó megoldást alkalmazok.

Segítséget tudok nyújtani mindenkinek, aki megszabadulna a kártevőktől.

© 2024 Demkó Gábor EV. Design és programozás: Creative Ideas

Follow Us

Image